main works

Artec Studio carries out projects through three departments: lighting design, lab, and lights. We have arranged our works in this manner to guide you on a transversal tour through our most relevant projects. Below is a selection of projects within those categories.

lighting design

Artec Studio is dedicated to developing high-quality architectural lighting projects through close, proactive relationships with the design teams and clients. Shaping light, we create innovative lighting designs that enhance the architecture and its contents, while achieving the program and sustainable goals. Take a look at our most relevant projects.

lights

Our lights emerge from the experience developed in our lighting designs projects and the study of the function and emotion of the light interacting with space and people. The studio, by merging research, technology and taking care of details, has developed new concepts of light. Our designs are produced by recognized manufacturers and have been internationally awarded. Enjoy a selection of our luminaires designs and bespoke lights.

light art

Artec Studio’s lab is dedicated to exploring the most interactive, social, and artistic aspects of the light as a channel to create intangible and exciting light art content. This enables our team to shape the perception and cognition when being part of experiences, interacting with artworks, or creating identities through light.

Café Bras

Rodez , France 2014


Le Café Bras is the restaurant of the Soulages Museum in Rodez, France. It’s part of the museum and communicates with it through the auditorium or directly from an outside access. The entry from the outside emulates a Japanese style patio with a water mirror. When accessing the interior, the architecture protects the entrance of natural light through metal slats or micro perforated steel plates. The distribution inside is diaphanous and the U-shaped restaurant area leaves the kitchen area inside.

Three typologies of light were used: the first illuminates the metal slats that protect the space of the diners from the outside and from the kitchen area. Also, it illuminates the slats in the exterior access, which are reflected in the mirror of water in the Japanese courtyard of the entrance. The second is the one that illuminates the tables and the third was that of the kitchen.

The light composition expressed an atmosphere of tranquility and communicated a space where the architecture and light combine as a unit.


Client: Museé Soulages, Aglomération du Grand Rodez
Architect: RCR Arquitectes
Photo: ©Didier Boy de la Tour; ©RCR