AR T EC_Lagares Showroom_hero
P.155. Project Lagares Showroom P.155.
Lagares Showroom

When shadow becomes an essential

The lighting concept was to treat the background as part of the object. The shadow becomes an essential element of the object, the same way that, in a Japanese Zen garden, the rocks, moss, and sand or gravel join together in a single, unified space. The overall effect is one of peace and elegant simplicity, as well as beauty. The lighting design creates a composition of light and shadow; the components are the object on display, its shadow, and the way the light touches the floor. A line of lights attached to the ceiling and halogen lamps of very narrow beam illuminate each object from above, creating a shadow directly below it on the floor.

Shadows are neatly ordered, reinforcing the visual sense of levitation introduced by supporting the toilets with tensioned steel threads.

 

 

AR T EC_Lagares Showroom_single
AR T EC_Lagares Showroom_single
AR T EC_Lagares Showroom_double_1
AR T EC_Lagares Showroom_double_2
AR T EC_Lagares Showroom_1 AR T EC_Lagares Showroom_2
1 / 2
AR T EC_Lagares Showroom_single
AR T EC_Lagares Showroom_double_1
AR T EC_Lagares Showroom_double_2
Project information
Client
Lagares Producciones de Disseny S.L.
Architect
RCR Arquitecte
Awards
Award of excellence, IALD 2012; Finalist, LDA 2012 
Photo
©Hisao Suzuki
Year
2009
Location
Girona, Spain