main works

Artec Studio carries out projects through three departments: lighting design, lab, and lights. We have arranged our works in this manner to guide you on a transversal tour through our most relevant projects. Below is a selection of projects within those categories.

lighting design

Artec Studio is dedicated to developing high-quality architectural lighting projects through close, proactive relationships with the design teams and clients. Shaping light, we create innovative lighting designs that enhance the architecture and its contents, while achieving the program and sustainable goals. Take a look at our most relevant projects.

lights

Our lights emerge from the experience developed in our lighting designs projects and the study of the function and emotion of the light interacting with space and people. The studio, by merging research, technology and taking care of details, has developed new concepts of light. Our designs are produced by recognized manufacturers and have been internationally awarded. Enjoy a selection of our luminaires designs and bespoke lights.

light art

Artec Studio’s lab is dedicated to exploring the most interactive, social, and artistic aspects of the light as a channel to create intangible and exciting light art content. This enables our team to shape the perception and cognition when being part of experiences, interacting with artworks, or creating identities through light.

Veles e Vents

Valencia, Spain 2007


The building, conceived as a look-out point, strategically located at the end of the port dock, becomes a privilege for the view. Structurally, is composed of four platforms arranged at different heights and slightly displaced, which create shadows and uninterrupted views, achieving a perfect integration of the building with the port landscape and, ultimately, with the sea.

The platforms appear suspended in a vacuum, although in reality, they rest on four structural supports. This creates vertical communication points that integrates the installations of elevators and stairs. The predominance of color white throughout the building is counteracted by the intense shades of interior furnishings.

The elevated parking, with capacity for eight hundred vehicles, is adjacent to the building and is conceived as a continuous piece along the canal. Its roof becomes a lookout and its useful surface is used in a multipurpose way: there are bars, restaurants, information points and different activities. A perfect link between the city of Valencia and its new maritime front.


Client: Consorcio Valencia
Architect: David Chipperfield Architects + b720 Arquitectos
Awards: Finalist, FAD 2008 (Architecture); Riba Award 2007; Finalist, European Union Prize for Contemporary Architecture; Mies Van Der Rohe Award 2007; Architecture Leaf Award 2006
Photo: ©iGuzzini; ©SEAE