AR T EC_Centro Botín_hero
P.103. Project Centro Botín P.103.
Centro Botín

A “ship” anchored in a see of reflections

The lighting design creates a relationship at night that links the new building, the sea and the city, without being overly obvious and giving the area a new character. The light explores the feeling of lightness, reinforcing the architectural concept. Interacting with the pearl coloured tiles and the translucent glass, the light transforms the building into a “ship” anchored in a sea of reflections.

The Pachinko, the nexus between the two lobes, provides an elegant lamp in the dark and eases access to the museum’s exhibition rooms which are fitted with led projectors capable of illuminating all types of exhibition.

AR T EC_Centro Botín_single
AR T EC_Centro Botín_double_1
AR T EC_Centro Botín_double_2
AR T EC_Centro Botín_single
AR T EC_Centro Botín_single
AR T EC_Centro Botín_single
AR T EC_Centro Botín_double_1
AR T EC_Centro Botín_double_2
Project information
Client
Fundación Botín
Architect
Renzo Piano Building Workshop RPBW architects; Luis Vidal + arquitectos 
Awards
2019 IALD Award of Merit 
Photo
©Roland Halbe, ©Enrico Cano
Year
2017
Location
Santander, Spain